Εκτύπωση

Πεζοπορικές Διαδρομές στο Γεωπάρκο

Παρακάτω βρίσκετε μια σειρά απο πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού.

TRAIL MAP

" ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4"
Το μονοπάτι Ε4 , ανήκει στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών μονοπατιών και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου είναι διανοιγμένο και με ικανοποιητική σήμανση. Ξεκινάει από το Διακοπτό, κατά μήκος του Βουραϊκού ποταμού και ακολουθεί τις γραμμές του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων, σε όλο σχεδόν το μήκος τους.
Το μονοπάτι από τα Καλάβρυτα συνεχίζει προς Κάτω Λουσούς, Πλανητέρο, Άρμπουνα, Άγιο Νικόλαο και συνεχίζει προς Τουρλάδα - Κρινόφυτα - Λυκούρια, για να καταλήξει στο Γύθειο.

"ΧΕΛΜΟΣ - ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ"
(ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Ε4).
Το συγκεκριμένο μονοπάτι έχει σκοπό να διευκολύνει τους επισκέπτες που θα θελήσουν να επισκεφθούν τις κορυφές του ορεινού όγκου του Χελμού, παρεκκλίνοντας από το κεντρικό μονοπάτι Ε4, χωρίς να αναγκάζονται να ανέβουν και να κατέβουν από την ίδια διαδρομή (Κάτω Λουσοί - Ψηλή Κορυφή - Κάτω Λουσοί). Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει ένα από τα δύο μονοπάτια για να βρεθεί στο χωριό Πλανητέρο ή το εύκολο κεντρικό μονοπάτι Ε4 ή την λίγο πιο δύσκολη παράκαμψή του για να βρεθεί και πάλι στο κεντρικό μονοπάτι Ε4.
Η παράκαμψη του Ε4 που ξεκινά από το χωριό Κάτω Λουσοί και φθάνει μέχρι τη θέση Ψηλή Κορυφή του Χελμού. Από εκεί συνεχίζει καταβαίνοντας προς τη θέση Ομάλια αφού πρώτα περάσει από τη θέση Κάτω Κάμπος, συνεχίζει προς το Κεφαλόβρυσο και μετά στο χωριό Ελατόφυτο ή Μάζι για να καταλήξει πάλι στο κεντρικό μονοπάτι Ε4 στο χωριό Πλανητέρο.

"ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - Ι.Μ. ΑΓ.ΛΑΥΡΑΣ - ΛΑΓΟΒΟΥΝΙ - ΑΡΧ.ΛΟΥΣΟΙ - ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΣΤΡΙΩΝ - Ε4"
Το μονοπάτι περνά από την Ιστορική Μονή της Αγ. Λαύρας συνεχίζει για το δάσος του Λαγοβουνίου και από εκεί αφού περάσει από τους Αρχαίους Λουσούς καταλήγει και πάλι στο Ε4 αφού επισκεφθεί τα Σπήλαια λιμνών Καστριών.
Το πρώτο τμήμα της διαδρομής (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΑΓ. ΛΑΥΡΑ) είναι ο υπάρχων δρόμος που πηγαίνει στη Μονή. Από εκεί συνεχίζει για την παλαιά Μονή. Μετά διασχίζει το δάσος του Λαγοβουνίου και αφού περάσει από τον κάμπο των Σουδενών - παλαιά ονομασία των Λουσών - φθάνει στη θέση όπου βρίσκονται τα ερείπια των Αρχαίων Λουσών και ο Ναός της θεάς Αρτέμιδος.
Στη συνέχεια κατεβαίνει προς το Ε4, όπου πολύ κοντά του βρίσκονται τα Σπήλαια των Καστριών.

"ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΧΙΟΝΟΔΡ. ΚΕΝΤΡΟ - ΝΕΡΑΪΔΟΡΑΧΗ - Ψ. ΚΟΡΥΦΗ - ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΗ - ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ -ΤΣΙΒΛΟΣ- Ι. Μ. Μ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ "
Το μονοπάτι ξεκινάει από τα Καλάβρυτα ακολουθώντας την διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 για επτά χλμ. περίπου, έως τη θέση Βαλβούσι. Εκεί αφήνει το Ε4 και ακολουθεί ανατολική διαδρομή έως τον Ξηρόκαμπο. Στη συνέχεια και αφού περάσει τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού κέντρου και το Ορειβατικό καταφύγιο, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, ανεβαίνει στη Νεραϊδόραχη και από εκεί στη θέση Απάνω Λιθάρι. Από εκεί κατεβαίνει ανατολικά στα Ύδατα Στυγός ή Μαυρονέρι, αφού περάσει πρώτα από την μοναδική Αλπική λίμνη της περιοχής Μαυρολίμνα και αφού διασχίσει την χαράδρα της Στύγας, περνά από το χωριό Περιστέρα, συνεχίζει μέχρι την λίμνη Τσιβλού και στην συνέχεια προχωράει προς την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

"ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΣΚΕΠΑΣΤΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ – ΖΑΧΛΩΡΟΥ – Ε4 – Ι.Μ. Μ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ"
Το μονοπάτι ξεκινάει από το σιδηροδρομικό σταθμό Καλαβρύτων και αφού περάσει από το χωριό Σκεπαστό, ανηφορίζει προς την ομώνυμη κορφή. Παρακάμπτεται η κορυφή, διασχίζεται το οροπέδιο και κατηφορίζει προς το χωριό Βάλτα. Από εκεί ακολουθώντας τον δρόμο φθάνουμε στην Πλατανιώτισσα όπου βρίσκεται το ιερό προσκύνημα της Παναγίας, μέσα στον κορμό του μεγάλου Πλατάνου, που έχει χαρακτηρισθεί μνημείο της φύσης. Συνεχίζουμε ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Βιλιβίνα και από εκεί αφού παρακαμφθεί το χωριό Δουμενά, κατηφορίζει προς την Ζαχλωρού όπου συναντάει το μονοπάτι Ε4 και συνεχίσει προς την μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Παρακάτω βρίσκετε μια σειρά απο πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού.

Αχαϊα: E4 Καλάβρυτα-Πλανητέρο
Μεγάλη πορεία στα δυτικά του Χελμού

Μήκος    16.7km
Χρόνος   05h23'
Χελμός: Καλάβρυτα-Ξερόκαμπος
Το παλιό μονοπάτι για τον Ξερόκαμπο

Μήκος    11.0km
Χρόνος   04h35'
Χελμός: Ζαχλωρού-Ξερόκαμπος
Σιδ. Στ. Ζαχλωρούς-Μέγα Σπήλαιο-Ξερόκαμπος

Μήκος    14.1km
Χρόνος   05h56'
Χελμός: Ζαχλωρού-Λ. Τσιβλού
Από τον Βουραϊκό στον Κράθι

Μήκος    15.3km
Χρόνος   05h39'
Χελμός: Λ. Τσιβλού-Περιστέρα
Ανάντι της κοιλάδας του Κράθι

Μήκος    7.0km
Χρόνος   02h32'
Χελμός: Περιστέρα-Ζαρούχλα
Διασκελισμός του Πρφ. Ηλία

Μήκος    11.1km
Χρόνος   03h51'
Όρος Σκεπαστό: Βιλιβίνα-Ζαχλωρού
Σύνδεση Σκεπαστού με Ζαχλωρού

Μήκος    7.8km
Χρόνος   01h46'
Αχαϊα: Ε4 Φαράγγι Βουραϊκού
Κατάβαση πάνω στις γραμμές του οδοντωτού

Μήκος    22.4km
Χρόνος   05h00'

 

ypourgeio