Εκτύπωση
Νοε
16

Εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών 2ου και 3ου έτους Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Οι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικούς γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής για τα μαθήματα Ιζηματολογία-Στωματογραφία-Τεκτονική, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.

Ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, Γεώργιος Ηλιόπουλος και επιστημονικός συνεργάτης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού για τα θέματα του Γεωπάρκου, με τους συναδέλφους του Αν. Καθηγητή Πάρη Ξυπολιά και Επ. Καθηγητή Παύλο Αβραμίδη ξενάγησαν και ενημέρωσαν τους φοιτητές σχετικά με τους γεωλογικούς και μορφολογικούς σχηματισμούς ιδιαίτερης αξίας που επισκέφτηκαν, καθώς και για το νέο πρόγραμμα της UNESCO με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», στο οποίο συμμετέχει και το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, καθώς περιλαμβάνει σημαντικούς Γεώτοπους, δηλαδή γεωλογικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική, αισθητική, εκπαιδευτική αξία αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον (το Σπήλαιο των Λιμνών, τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρμο Διακοφτού – Καλαβρύτων, τη λίμνη Τσιβλού, τη λίμνη Δόξας κ.ά).

Στη διαδρομή που έκαναν, επισκέφτηκαν σημαντικούς γεώτοπους του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, τεκτονικές δομές στη Ζώνη Ωλονού-Πίνδου (περιοχή Δρυμός, Λυκούρια) καθώς και το τεκτονικό παράθυρο του Φενεού και τη λίμνη Δόξα (μυλονίτες).  

Επίσης, οι δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 ξεναγήθηκαν σε άλλους σημαντικούς γεωτόπους του Γεωπάρκου στην Κερνίτσα, στο Σπήαλιο Λιμνών στα Καστριά, τη λίμνη Τσιβλού, καθώς και τεκτονικές δομές της Ζώνης Ωλονού-Πίνδου (περιοχή Αγ. Νικόλαος). Τέλος, έγινε παρουσίαση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού και των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα στα Καλάβρυτα.

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκπαιδευτικές εκδρομές εντός του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που αποτελεί μνημείο της UNESCO.

DSC 8608

DSC03989

DSC03996

ypourgeio