Εκτύπωση
Ιουν
16

Συμμετοχή του ΦΔ Χελμού-Βουραϊκού σε εκδηλώσεις για τον Μάιο 2017

Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού-Βουραϊκού συμμετείχε και φέτος όλο το Μάιο του 2017 σε πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, με σκοπό την προβολή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εν συρμώ 2017- The art train», που πραγματοποιήθηκαν από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας, ΔΗΚΕΠΑ, ο Φ.Δ. είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΦΔ σε ομάδα φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι επισκέφτηκαν το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοφτού-Καλαβρύτων και εμπνεύστηκαν για τα έργα τέχνης που δημιούργησαν, με σκοπό την ανάδειξη της διαδρομής Διακοπτού - Καλαβρύτων που διασχίζει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος. Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, το Σάββατο 27 Μαίου, ο Καθηγητής Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών και Ειδικός Συνεργάτης του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος παρουσίασε σημαντικούς Γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου και τη σπουδαιότητα των γεωδιαδρομών για την τοπική κοινωνία, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, κλείνοντας έτσι τις φετινές εκδηλώσεις «ΕΝ ΣΥΡΜΩ» και ανανεώνοντας το ραντεβού για τον Μαίο του 2018.

Την Παρασκευή 12 Μαίου 2017, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης «Patras Science Festival», που φιλοξενήθηκε στους χώρους του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στις 10 έως 13 Μαΐου, στην Πάτρα, ο Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού παρουσίασε την οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής όσον αφορά στο χλωριδικό πλούτο, με έμφαση κυρίως στα πέντε αποκλειστικά ενδημικά φυτά του Χελμού, και το μοναδικό αποκλειστικό ενδημικό φυτό στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Ενήλικες και παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την επιστήμη πίσω από κάθε έκφανση της ζωής τους, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και παραστάσεις. http://www.patras-science-festival.gr/exhibitions/chloridiki-pikilotita-sto-ethniko-parko-chelmou-vouraikou/

Το Σάββατο, 20 Μαίου 2017, πραγματοποιήθηκε κατάβαση στο Φαράγγι του Βουραϊκού από το Πράσινο Πανεπιστήμιο του Παν/μίου Πατρών και την Περιβαλλοντική Εθελοντική Ομάδα με τη στήριξη και τη συνεχή καθοδήγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Χελμού –Βουραϊκού. Την ίδια ημέρα, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φ.Δ. έγιναν ενημερωτικές παρουσιάσεις για το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τα σημαντικά είδη χλωρίδας του, καθώς και για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, από τις κ.κ. Ελένη Κουμούτσου, Συντονίστρια Έργου του ΦΔ και Μαρία Τσακίρη, Βιολόγο και Ειδική Συνεργάτιδα του Φ.Δ.

Στις 24 Μαίου 2017, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων, η Συντονίστρια Έργου του Φ.Δ., Ελένη Κουμούτσου παρουσίασε σημαντικά στοιχεία του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού σε εκπομπή στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι «IONIAN CHANNEL». Το Εθνικό Πάρκο έχει ενταχθεί στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών, λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό».

Τέλος, την περιοχή μας επισκέφθηκαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλονος, που είναι κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Φ.Δ. και παρακολούθησαν διαδραστική παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου ενώ ενημερώθηκαν και για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO. Το μονοπάτι Κάστρο-Κεραμιδάκι, το οποίο είναι σηματοδοτημένο και περιλαμβάνει σημαντικούς γεώτοπους, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να βιώσουν  τις εικόνες και τα ακούσματα της παραπάνω ενημέρωσής τους.

1

2

3

ypourgeio