Εκτύπωση

Εκθεσιακός Χώρος-Ξεναγήσεις


Στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, επί της οδού Άγιου Αλεξίου 35 στα Καλάβρυτα, υπάρχει επισκέψιμη έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περιοχή.DSC 0003


Στο χώρο αυτό ενημερώνονται οι επισκέπτες για την προστατευόμενη περιοχή, την ιστορία, τη γεωγραφία, την πανίδα, την χλωρίδα που φιλοξενεί, τα σπάνια ή και προστατευόμενα είδη και το νομικό καθεστώς προστασίας τους, για τα πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές της, όπως και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη διαχείρισή της και την ορθολογική, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της.

Επίσης ο χώρος είναι κατάλληλα εξοπλισμένος ώστε να γίνονται προβολές ή διαλέξεις/συζητήσεις ενημέρωσης για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Η Έκθεση δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» 2000-2006, Μέτρο 8.1 «Προστασία και Διαχείριση Βιοτόπων-Οικοτόπων-Προστασία Περιοχές Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», με σκοπό την ανάδειξη του ορεινού όγκου Χελμού-Βουραϊκού.

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού- Βουραϊκού δέχεται, κατόπιν συνεννόησης, μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ομάδες φοιτητών ή και ενηλίκων. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν παρουσίαση και ενημέρωση του κοινού για το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα και επίσκεψη στη φύση με τη συνοδεία των Ειδικών δασικής Προστασίας, που ανήκουν στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης. Σκοπός είναι η συμμέτοχη σε δράσεις ώστε να φέρουν μικρούς και μεγάλους κοντά στη φύση και να γνωρίσουν τον πλούτο και την αξία της χλωρίδας, αλλά και της πανίδας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο οικοσύστημα του Χελμού - Βουραϊκού.

ypourgeio