Εκτύπωση

Εκπαίδευση

Περιβαλλοντικό puzzle

Σε έναν από τους στόχους του Γεωπάρκου, την περιβαλλοντική εκπαίδευση,  πολύτιμη είναι η βοήθεια και συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας που λειτουργεί με ενιαία παιδαγωγική ομάδα και με έδρα την Κλειτορία. Το ΚΠΕ διαθέτει εγκαταστάσεις στην Κλειτορία του Δήμου Καλαβρύτων και στην Ακράτα του Δήμου Αιγιαλείας.  Η προστασία και ορθολογική διαχείριση της περιοχής μας με την  ιδιαίτερη γεωμορφολογική και γεωλογική κληρονομιά, η τοπική ανάπτυξη μέσω της προβολής της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής (φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, παράδοση, τοπική κουζίνα) και η ενεργητική συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών αρχών είναι από τους σημαντικότερους στόχους του Γεωπάρκου Χελμού Βουραικού.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Ταξίδι στην Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού - Βουραΐκού

mathites
Τριήμερο πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (Ε΄και ΣΤ΄τάξη)-Γυμνασίου - Λυκείου . Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η κατανόηση και η δέσμευση των μαθητών στο θέμα της προστασίας του Φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με βιωματικές εμπειρίες που δίνουν την ευκαιρία να γίνουν κατανοητές οι ποικίλες πιέσεις που υφίστανται η ΠΠ, καθώς και οι κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις που συντελούν τόσο στην ανάπτυξη των πιέσεων όσο και στην άρση τους. Με τον τρόπο αυτό το εκπαιδευτικό προγράμματα συμβάλλει στην αειφόρο διαχείριση και προστασία της ΠΠ και γενικά στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σε αυτό το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες ολοκληρώνουν πλήρως τις έννοιες της προστασίας, της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης και κατανοούν ότι Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού – Βουραΐκού είναι τόπος ανακάλυψης, γνώσης και πρακτικής εξάσκησης
Βιώνουν πλούσια ομάδα από γνωστικές, συναισθηματικές και ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Η ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και της γεωποικιλότητας είναι περισσότερο από επιτακτική σήμερα και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές και δεν τις γνωρίζουν οι μαθητές. Επομένως η  προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών και πολιτισμικών αξιών τέτοιων περιοχών είναι ο τελικός στόχος του Τριήμερου προγράμματος.


Υλοποίηση


Δίνονται στις ομάδες οι ίδιες δραστηριότητες κατάλληλα προσαρμοσμένες στην βαθμίδα εκπαίδευσης

•Γίνεται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού •Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες
•Οι ομάδες κατανέμουν ρόλους για να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες
•Κάποιες δίνονται με παιγνιώδη τρόπο ξεχωριστά για κάθε ομάδα από μια δεξαμενή δραστηριοτήτων και κάποιες από αυτές είναι κοινές για όλους
•Το απόγευμα στα εργαστήρια και στις αίθουσες εργασίας οι μαθητές επεξεργάζονται και προετοιμάζουν τις παρουσιάσεις τους
•Αξιοποιούνται επίσης τα παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια αισθήσεων στο πεδίο, θεατρικά παιχνίδια κλπ
•Την τελευταία ημέρα οι μαθητές παρουσιάζουν, αξιολογούν και αναχωρούν από το ΚΠΕ


Ο Υγροβιότοπος της Λίμνης Τσιβλού, για μαθητές Ε΄, Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

tsivlou

Μονοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές E΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Συνδυάζει τη μελέτη πεδίου με το περιβαλλοντικό μονοπάτι.

Το πρόγραμμα στοχεύει:

 • Στην εξοικείωση με το ζήτημα της διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
 • Στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά ορθής συμπεριφοράς σε προστατευόμενες περιοχές.
 • Στην εισαγωγή στο ζήτημα της διαχείρισης του γλυκού νερού με έμφαση στο θέμα της λειψυδρίας.
 • Στην εισαγωγή στο ζήτημα της αξίας των μικρών υγροτόπων και των δασικών οικοσυστημάτων.
 • Στη μοναδικότητα σχηματισμού του συγκεκριμένου υγροβιότοπου (κατολίσθηση, 1913)


Το ποτάμι μας, ο Κράθης, για μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου


Μονοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου. Συνδυάζει τη μελέτη πεδίου, στο χώρο του ποταμού που προσεγγίζουμε, με στοιχεία περιβαλλοντικού μονοπατιού κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς αυτό. Το περιβαλλοντικό μονοπάτι χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια μιας προκαθορισμένης πορείας ενώ στη μελέτη πεδίου οι δραστηριότητες γίνονται σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο, πάλι, χώρο.

Στοχεύει:

 • Στην εξοικείωση με την ανάγκη της ορθολογικής διαχείρισης του νερού και συνειδητοποίηση της σημαντικότητας του αγαθού του νερού.
 • Στη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον του ποταμού.
 • Στην κατανόηση του ρόλου του ποταμού στη ζωή των κατοίκων της Ακράτας.
 • Στο να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από τον Κράθη, το δικό τους ποτάμι, να τα συγκρίνουν και να προβληματιστούν για τους τρόπους διαφύλαξης και προστασίας τους.
 • Στην ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών που εκπονούν σχετικά περιβαλλοντικά προγράμματα. 
 • Στην ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.


Στο 1ο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται ο Φορέας διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού στα Καλάβρυτα, Αγίου Αλεξίου 35, στα ΚΕΠ δίπλα , υπάρχει Έκθεση με υλικό του Εθνικού Πάρκου καθώς και αίθουσα προβολής ώστε ο επισκέπτης να γευτεί μια πρώτη δόση της ομορφιάς και της σημαντικότητας του Γεωπάρκου .

ekthesi 

    Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας - Ακράτας
      25007 ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ   Τηλέφωνο: 26920-31288 Fax: 26920-32373
      Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

 

 

 

   Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας - Ακράτας

     25007 ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ  Τηλέφωνο: 26920-31288 Fax: 26920-32373
     Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.